Select Page

Yhä useampi harkitsee oman auton ostamista. Autot, pienet ja suuret sellaiset, ovat nykymaailmassa yleisin tapa kuljettaa tavaraa ja ihmisiä paikasta toiseen. Kätevä auto onkin, sillä se mahdollistaa aikatauluttoman ja yksilöllisiin tarpeisiin pohjautuvan liikkumisen paikasta toiseen omien tarpeiden mukaisesti.

Kun olet ostamassa autoa, oli kyseessä sitten se ensimmäinen auto tai vaikka viides, on tärkeää harkita tiettyjä asioita, että ostopäätös menisi nappiin. Tässä lista asioista, jotka kannattaa ainakin ottaa huomioon valitessa autoa ninjacasino deposit.

Tarve määrää polttoaineen

Helpoin osa auton ostossa on miettiä, mihin tarpeeseen auto on tulossa. Tämä on ostajalle yleensä selvillä jo alusta alkaen, joten sitä ei tarvitse erikseen pohtia sen kummemmin. Selvitä itsellesi ainakin, tuleeko auto pitkän- vai lyhyen matkan ajoihin ja kuinka ison auton tarvitset. Jos kyseessä on lähinnä lyhyen matkan ajoa, voi bensiiniauto olla järkevin valinta. Mieti kuitenkin, paljonko kilometrejä tulee kertymään vuositasolla. Jos luku ylittää kymmeniä tuhansia, voi olla parempi vaihtoehto miettiä dieseliä. Moni harkitsee myös hybridiautoa, tuota uutta uutuutta, joka yhdistää polttoaineen ja sähköauton parhaat ominaisuudet. Parhaimmillaan sähköauto on silloin, kun sillä ajetaan lähinnä kaupungissa ja taajamassa. Pitemmillä matkoilla sähköosuudesta ei niinkään pääse hyötymään, vaan silloin auto käyttää lähinnä polttoainetta.

Sitten on vielä valikoimassa se kaikkein ympäristöystävällisin, sähköauto. Sähköautoa kannattaa harkita jo silloin, kun päivittäiset kilometrit jäävät alle 150:n – ja jos rahat vain riittävät. Huomioi myös auton lataushinta, joka jää mukavan alhaiseksi, jos pääset lataamaan sähköauton esimerkiksi kerrostalon parkkipaikan pistorasiasta ilmaiseksi. Sähköautolla ei pitkälle pötkitä pitemmissä ajoissa tai maakuntamatkailussa, mutta näitä reissuja varten voi aina vuokrata normaaliauton.

Yksityiseltä vai liikkeestä?

Autoa ostaessa on syytä miettiä, ostaako auton uutena liikkeestä vai käytettynä. Käytetynkin auton voi ostaa liikkeestä, mutta useimmiten päädytään ostamaan yksityiseltä henkilöltä. Uuden auton ostossa on monia etuja. Uudelle autolle saa yleensä pitkän huoltotakuun ja kyseessä on todellakin uusi auto, joka kestää omassa käytössä mahdollisesti pidempään, kuin käytetty. Uudella autolla on kuitenkin aina huomattavasti enemmän hintaa kuin käytetyllä.

Käytettyä autoa ostaessa liikkeestä on autossa edelleen jonkinlainen takuu. Myös paperityöt tulevat hoidetuksi huolellisesti ja luotettavasti. Muista kuitenkin, että monet liikkeet ottavat autoja myyntitiliin, joka tarkoittaa, että autoa edelleen myy yksittäinen ihminen, mutta myynnistä huolehtii liike. Auton omistaja maksaa liikkeelle komissiota auton mainostamisesta. Jos auto on myyntitilissä, siihen ei päde autoliikkeiden kuuden kuukauden virhevastuu.

Yksityiseltä ostaessa ei ostajaa suojaa mikään, sillä myyjän vastuu loppuu itse kaupattavaan autoon ja viranomaisdokumentteihin, jotka vastaavat auton yksityiskohtia. Helpoiten käytetyn auton löytää netistä erilaisilta sivustoilta, kuten Nettiautosta tai Autotallista. Myös Tori.fi-sivustolla moni myy autojaan eteenpäin. Käytettyä autoa ostaessa on syytä tarkistaa Trafista auton tiedot. Sivustolta näet katsastustiedot sekä ajoneuvoverot. Jos veroja ei ole maksettu, ei autoa voi rekisteröidä kenenkään muun nimeen, joten et voi saada autoa itsellesi ennen kuin entinen omistaja on maksanut veron.

Ole tarkkana paperitöissä

Kun sopiva auto on löytynyt, on tehtävä muutamia paperitöitä ennen auton käyttöönottoa. Tarvitset omistajan vaihtamiseen ainakin rekisteriotteen teknisen osan sekä ilmoitusosan. Teknisellä osalla pidät huolen myytävän auton yksilöinnistä ja samalla saat tietoosi auton tekniset tiedot ja seuraavan katsastusajankohdan. Ilmoitusosaan kirjoitetaan kaikki omistajan tiedot, päivämäärä jolloin auto vaihtaa omistajaa ja myyjän allekirjoitus. Vertaa allekirjoitusta myyjän ajokortissa olevaan allekirjoitukseen varmistuaksesi allekirjoituksen aitoudesta.?